Hungary NEXT

meríts belőlünk

2019. szeptember 27. ZAOL: Élénkíteni szeretnék a helyi termékek piacát Lentiben

A City Cooperation program keretében a vásárlói szokásokat is felmérték, illetve készültek a pályázat és a város logójával ellátott csomagolóanyagok és táskák környezetbarát anyagból. Tegnap előadásokat is hallhattak az érdeklődők. Bódis Gábor turisztikai szakértő a marketingtevékenységről beszélt. Fontos, hogy egy településen, térségben a helyi termékek egységes jelölést, arculatot kapjanak, mert viszik a hely jó hírét, és segítenek egységesen kifejezni annak értékét a helyi közösségnek – mondta Bódis Gábor. – A fogyasztó szeretné tudni, hogy biztonságos-e a termék, amit megvásárol, valóban helyi forrásból származik- e, mert így már szuvenírnek is kiváló, illetve a magasabb értéket képviselő termékekkel magukkal viszik a város üzenetét. Ha egy közösség együtt jelenik meg a város honlapján vagy a virtuális piactéren, akkor nagyobb a hangja. A termelők mellett a települések marketinggel foglalkozó szakembereihez is szólunk, azokhoz főként, akik városmarketinggel és turizmusfejlesztéssel foglalkoznak.

zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elenkiteni-szeretnek-a-helyi-termekek-piacat-lentiben-3326709

2019. június 28. ÜZLETEM: Egyre több gyémánt díjat zsebelnek be városaink a márkaépítésért. Mit szól hozzá Bódis Gábor?

A tanulság szerintem az, és azért ezennel szívből gratulálok a díjazott és nem díjazott településeknek éppúgy, mint a szervezőknek, hogy a profi csapatokkal dolgozó és prémium megoldásokkal előrukkoló desztinációk lesznek valóban sikeresek, a gyémántok számától függetlenül. Nagyon sokat jelent a szakmai közegben való megjelenés és elismerés, de legalább ilyen jelentős a vendégek, a látogatók, a befektetők visszajelzése, illetve a munka eredményességének mérése, vagy az összehasonlítás. Említek még három területet, ahol a hazai városmarketing-gyakorlat utcahossznyi lemaradásban van nyugati versenytársaitól, tehát ezeket tanítanunk és tanulnunk szükséges. Ma már nem engedheti meg magának egyetlen kis- és nagyváros sem, amelyik a potenciális látogatók mentális térképén, sőt, gyorsan előhívható memóriájában szeretne magának hosszú távon helyet bérelni, hogy ne fordítson energiát és erőforrásokat a tudatos marketing tevékenységre és a megkülönböztetés művészetének leghatékonyabb eszközére: a márkaépítésre – írja Bódis Gábor, a Hungary NEXT alapítója az Üzletem „Mit szól hozzá?” sorozatában.

uzletem.hu/velemeny/egyre-tobb-gyemant-dijat-zsebelnek-be-varosaink-a-markaepitesert.-mit-szol-hozza-bodis-gabor

2019. június 25. TURIZMUSONLINE: Egy város, amely fenntartható arculatot öltött

Lenti városa mostantól új arculattal kerül fenntarthatóbb pozícióba. Alapszíne a zöld. Június 24-én, a Hotel Balance rendezvényén mutatkozott be először Lenti város megújult arculata és márkája a 24 Cites Cooperation II. Interreg program záróeseményén. Az alkotó csapat a Hungary NEXT ország-márka-műhely volt, a teljes projektet a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezényelte le Lenti, Letenye és Zalalövő városaiban. Bódis Gábor, a Hungary NEXT alapítója és vezetője a rendezvényen elmondta, olyan márka született, amely egyfelől egy világos, tiszta, modern és könnyen felismerhető alaplogót és keretrendszert formál, úgy, hogy az egyedülálló, kaleidoszkópos módon előállítható kreatív anyagot a város hivatalos kommunikációs csatornáin és felületein éppúgy lehet alkalmazni, mint egyedileg, akár testre szabott szuvenír formájában.

turizmusonline.hu/belfold/cikk/egy_varos__amely_fenntarthato_arculatot_oltott

2019. április 30. MMAA: Turisták Budapesten: mennyi az elég?

A Megújuló Estek rendezvénysorozat keretében Turisták Budapesten – Mennyi az elég? címmel rendezett a Zöld Terasz Alapítvány, a Megújuló Magyarorzágért Alapítvány támogatásával, egy beszélgetést az overtourism (túlturistásodás) jelenség témájában. A rendezvény vendégei Bódis Gábor, egyetemi oktató (Metropolitan Egyetem), a Mind the Gap turisztikai coaching könyv szerzője, a Hungary Next alapítója, Német G. Dániel, Night Embassy of Budapest projekt vezetője és Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató, az MMAA kuratóriumának elnöke voltak.

mmaa.hu/2019/05/03/turistak-budapesten-mennyi-az-eleg

2019. január 7. ÜZLETEM: Egy kritika mellé kötelező két megoldást szállítani

Budapest, a Balaton és Sopron turisztikai márkázása is szerepel Bódis Gábor bakancslistáján. (És sok minden más is.) Az egyetemi oktató, a Hungary NEXT ország-márka műhely alapítója az Üzletemnek adott interjúban elmondta: megőrjíti, hogy a turizmus szereplőihez talán el sem jutnak a szektor jövőjét meghatározó nagyon jó koncepciók.

uzletem.hu/velemeny/bodis-gabor-egy-kritika-melle-kotelezo-ket-megoldast-szallitani

2018. április 20. MAGYAR TURISZTIKAI SZÖVETSÉG: A városi kisvasúttól a láthatatlan turizmus méréséig

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésének gyümölcseként megjelent a Turizmus Bulletin 2017. 3-4. összevont száma. Bódis Gábor „A turizmus láthatatlanságának paradoxona: kommunikációs kihívások” című tanulmánya a nem regisztrát turizmus témájához kínál érdekes adalékokat.

2018. április 6. TÖRZSUTAS: Légy önmagad, mindenki más már foglalt

„Légy önmagad, mindenki más már foglalt.” – tanácsolta Oscar Wild. Hogy találjam meg az egyedi hangomat? Miként tudom a termékemmel azokat megszólítani, akiknek ténylegesen szánom? Bódis Gábor Mind the Gap kreatív turisztikai coaching című könyvében ezekre a problémákra igyekszik megoldást adni az olvasóinak. Turisztikai márkázásról, image építésről hallhatnak a Törzsutasban pénteken három órától, a szerkesztő-műsorvezető Back Réka.

karcfm.hu/archiv/torzsutas-2018-04-06-1500-1600/

2018. március 22. TURIZMUSONLINE: Mit tegyek, ha elrontottam a prospektust?

Egészen új megközelítésben vizsgálja a turisztikai márkakommunikációt Bódis Gábor "Mind the Gap - kreatív turisztikai coaching" kézikönyve. A könyv célja ugyanis felhívni a figyelmet a tipikus márkázási hibákra és azok kiküszöbölésére. Az új, rendhagyó kötet a magyarországi turisztikai márkakommunikáció klasszikus hibáinak elkerülésében nyújt segítséget hazai és nemzetközi példákon keresztül ún. coaching megközelítésben, azaz folyamatosan vezeti rá az olvasót a lehetséges márkázási hibákra és azok kikerülésére. A szerző arculat - és márka-szakértő, a Hungary NEXT ország-márka-műhely alapítója szerint az elmúlt években a nemzeti és helyi szintű turizmusmenedzsment átalakulásának eredményeként a turizmusban prioritássá vált a márkakommunikáció. A turisztikai márkázásban rejlő lehetőségeket egyre több piaci szereplő ismeri fel, azonban még sok esetben hiányzik a tapasztalat és hozzáértés, melynek hiánya rengeteg kudarcot eredményez.

turizmusonline.hu/friss/cikk/mit_tegyek__ha_elrontottam_a_prospektust

2018. március 20. KAMARAONLINE: Nem érdemes szétaprózni a turisztikai imázs építését

Először a belföldi turizmust és annak kommunikációját kell rendbe tenni, aztán jöhetnek a feladatok külföldön – mondja Bódis Gábor. A Hungary NEXT alapítója, egyetemi oktató szerint nem jó, ha az „olcsó ország” skatulyájába préselik Magyarországot.

kamaraonline.hu/cikk/bodis-gabor-nagy-szukseg-van-a-minosegi-turizmus-fejlesztesere

2018. március 13. HETI VÁLASZ: Brandjében él a nemzet

Másoknak sikerült ezt megoldani. Szlovénia az Adriától az Alpokig szintén sok mindennel várja a látogatókat, ráadásul sokan összekeverték a hasonló nyelvű, zászlójú és elhelyezkedésű Szlovákiával. Emiatt 2007-ben új országmárkát vezettek be: a máig sikerrel és egységesen használt I Feel Slovenia („érzem Szlovéniát”) – amelyből ügyes tipográfiával az I Feel Love („szeretetet érzek”) mondatot is ki lehet olvasni – zöld színvilágával természetközeli, aktív és barátságos ország képét festi le. Sikersztori India 2002 óta használt márkája, az Incredible India („hihetetlen India”) is, mely az egymilliárdos népességű országnak adott egységes, egzotikus kalandokat ígérő arculatot. Amszterdam arra jó példa, hogyan lehet átpozicionálni egy negatív dolgokkal (droggal és prostitúcióval) azonosított úti célt. Az I AMsterdam kampányban olyan jelzőkkel írták le a várost, mint az építészet (I am timeless – „időtlen vagyok”), a zenei színtér (I am passionate – „szenvedélyes vagyok”) vagy a futballkultúra (I am Johan Cruyff). E példákat Bódis Gábor, a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének tagja, arculat- és márkaszakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára említi a Heti Válasznak. Hozzáteszi: hazánknak eddig nem sikerült ilyen országmárkát alkotnia. Volt sok nekifutás, de ezek kétévente kifulladtak, vagy kormányváltások nullázták le a munkát. Alapos előkészítés nélkül kidolgozott, semmitmondó, a nemzetközi versenyben szegényes márkákkal léptünk a piacra, mint a More Than Expected („Több mint gondolnád”) vagy a Budapest: City of Senses („Érzékek városa”). Így is kialakult rólunk egy kép, csak nem mi alakítottuk, hanem a személyes tapasztalatok, a szóbeszéd, a nemzetközi média. Na meg a fapados légitársaságok, amelyek egy üzenettel adták el Magyarországot: ez olcsó hely.

valasz.hu/kultura/brandjeben-el-a-nemzet-127788

2017. január 6. TURIZMUS.COM: Az MTÜ-nél járt a Hungary NEXT ország-márka-műhely

Bemutatkozó beszélgetésen fogadta a Hungary NEXT delegációját a Magyar Turisztikai Ügynökség, 2017. május 29-én. A „Magyarország, MerítünkBelőled" NEXT-projektet és prezentációt az MTÜ kommunikációs vezérigazgató-helyettese, Bánhegyi Zsófia és Kassitzky Attila kommunikációs igazgató hallgatta meg. Mint Bódis Gábor, a NEXT alapítója fogalmazott, kiemelt jelentősége lesz a 2020-ig tartó attrakciófejlesztési források lehívásának, továbbra is kulcsszó marad a fenntarthatóság.

turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/a-mtu-nel-jart-a-hungary-next-orszag-marka-muhely-1151928

2016. április 8. TRAVELO: Budapesten a legolcsóbb turistáskodni

46 várost rangsorolt a brit hoppa.com egy egynapos tartózkodás költségei alapján. Budapest lett a legolcsóbb, Dubaj pedig a legdrágább. A Hoppa.com weboldal – ahol repülőtéri transzferszolgáltatást lehet foglalni – listába rendezte a világ nagyvárosait. A 46 szereplős felsorolás első helyén Dubaj áll, az utolsó helyet viszont nem más, mint Budapest foglalja el, vagyis a Hoppa felmérése szerint fővárosunk a világ egyik legolcsóbb desztinációja, írja a turizmusonline.hu. A weboldal egy egynapos – egy éjszakát is magában foglaló – tartózkodás költségeivel számolt, azt a hat tipikus szolgáltatást figyelembe véve, amelyekre általában költenek a turisták. Ebben egy szállodában eltöltött éjszaka, egy három kilométeres utazás taxival, egy étkezés, egy korsó sör, egy csésze kávé és egy üveg bor átlagára szerepel. Hoppa szerint ennek a hat szolgáltatásnak az igénybevétele Dubajban átlagosan 279 angol fontba (108 ezer forintba), míg Budapesten csupán 16 ezer fontba kerül. Részekre bontva a Hoppa szerint Budapesten egy taxiút 4,65 fontba, egy szállodai éjszaka 23,23, egy étkezés 19,57, egy korsó sör 1,11, egy csésze kávé 1,25, egy üveg bor pedig átlagosan 3,57 fontba kerül. A legdrágább városok 10-es listáján Dubajt New York, Botswana, Marrakesh, Sydney, London, Szingapúr, Caracas, Cancún és Lima követi, Budapestet pedig sorrendben Tenerife, Bangkok, Hanoi, Fokváros, Faro, Auckland, Korfu, Sharm el Sheikh és Kuala Lumpur előzi meg. Bódis Gábor turisztikai szakértő, a Hungary NEXT ország-márka-műhely alapítója elmondta a turizmusonline.hu-nak, hogy nem tartja dicséretesnek, hogy a legolcsóbbak vagyunk ezen a listán, de persze az sem mindegy, hogy kik szerepelnek rajta. "Ez egy rendkívül szubjektív válogatás, ezért fenntartásokkal kell kezelni ezt és az ehhez hasonló összeállításokat akár pozitív, akár negatív színben tüntetik fel benne fővárosunkat" - fejtette ki. "Az ilyen listák akkor a legoptimálisabbak, amikor a saját, hiteles versenytársi környezetében kerül ki valaki a legjobbnak vagy legrosszabbnak. Sokkal jobb képet adna, ha a saját régiójában vizsgálták volna Budapestet. Persze össze lehet hasonlítani az argentin szőlőt a magyarral, de nem biztos, hogy ez a legjobb összehasonlítási alap. Az érdeklődést természetesen fel lehet kelteni ezzel Budapest iránt, azért azonban tenni kellene, hogy fővárosunkat ne a legolcsóbb kategóriába sorolják be folyton."

travelo.hu/turista/20160408-budapesten-a-legolcsobb-turistaskodni.html

2014. január 17. ORIGO: Pénzt és rombolást hoznak a turisták?

A Rám-szakadék népszerűségét Bódis Gábor desztinációmarketing-szakértő, a Hungary NEXT ország-márka-műhely alapítója szemléletes képpel érzékelteti: „A Rám-szakadékban a kijelölt menetiránnyal ellentétesen mozgó, magas sarkú plázacicák sárküzdelme az eloxált fémkorlátokon szerez olykor egy-egy fergeteges pillanatot.” Rövidebb időszakra a Hajógyári-sziget és a Balaton-part egyes részei is leterheltek lesznek, Siófokon pedig nyaranta inkább az igénytelen és szemetelő tömegturizmus okoz gondokat. Nagy vizeink partján a szemetelés mellett az építkezések is problémásak, mert kiszorítják a természetes élővilágot. És ott vannak még a városokba áramló turisták is, főleg a fapados gépekről Budapest belvárosába érkező tömegek. Néhány bulisabb éjszakától eltekintve egyelőre itt sem kell félreverni a vészharangot, bár – ahogy Bódis Gábor mondja – a romkocsmák környéke már mindenképp „plusz feladatokat” jelent Budapesten. „A hazai helyzet egyelőre nem mutat katasztrofális jeleket a city-break (két-három napos városlátogató programok) szegmensben sem, sőt, a városok kapacitásait nézve jelentős bővülés lenne kívánatos” – magyarázza Bódis.

origo.hu/utazas/20140113-a-turizmus-hozza-a-penzt-es-a-szemetet.html

2013. október 21. KREATIV: Összeálltak az "Igenemberek"

Szervezetfejlesztésbe és direkt-akciókba kezd a Hungary Next - nyilatkozta Bódis Gábor a Turizmus Online-nak. A kezdeményezés alapítója hozzátette, az országmárkaműhely az „IGEN-embereket” hozta össze, olyanokat, akik tenni akarnak és tudnak is.

kreativ.hu/cikk/osszealltak_az___igen_emberek

2013. május 10. HIRADÓ.HU: Nagyságrenddel javítható a turizmus jövedelemtermelő képessége

A szakember szerint a turizmus magyar GDP-ből való mintegy 10 százalék körüli arányát rövid távon 15-20 százalékra lehetne növelni. Többletforrás igénybevétele nélkül is nagyságrenddel javítható lenne a turizmus jövedelemtermelő-képessége - mondta Bódis Gábor, a Hungary NEXT alapítója pénteken Budapesten, egy szakmai konferencián. A Turizmus Trend szaklap által szervezett fórumon a szakemberek a hungarikumok és az országmarketing összefüggéseiről cseréltek véleményt. A rendezvényen képviseltette magát a Hungary NEXT civil kezdeményezés - országimázs műhely - is, amely a turizmus fejlesztését szeretné elérni széles alapokra támaszkodva, a folyamatba bevonva a turistákat is. A Hungary NEXT alapítójának véleménye szerint a turizmus magyar GDP-ből való mintegy 10 százalék körüli arányát rövid távon 15-20 százalékra lehetne növelni. Ehhez - vélekedett a szakember - szisztematikus országmárka építésre van szükség. A szükséges infrastruktúra ugyanis rendelkezésre áll, a "csomagoláson" kell javítani, ami nem turisztikai, hanem főként kreatív feladat - mondta. A márkaépítésben szerinte a jelenleg méltatlanul mellőzött magyar fővárosnak nagyobb szerepet kell kapnia, ugyanis - a felmérések alapján - a külföldről Magyarországra látogatók 70 százaléka a budapesti értékek miatt jön ide.A szakértő arról is beszélt, hogy az országba látogató fiatalabb generációkra jobban lehetne építeni. A fiatalon Magyarországra látogatók várhatóan később is visszatérnek, amennyiben pozitív élményeket kapnak - tette hozzá. Bódis Gábor hangsúlyozta: az országmárka-építés nem elsősorban anyagi források kérdése, hanem az elhatározásé, mivel - úgy vélte - minderre a pénz már most rendelkezésre áll a magyar gazdaságban. Jelezte: a márkaépítésnél nagyon fontos, hogy az országnak legyenek minőségi légi kapcsolatai. Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium VM) főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára arról beszélt, hogy az országkép javításához a Magyar Értéktárban nyilvántartott javak különlegességükkel és minőségükkel, mint a magyarság csúcsteljesítményei, szintén hozzájárulhatnak.

hirado.hu/2013/05/10/nagysagrenddel-javthato-a-turizmus-jovedelemtermel/

2012. december 1. TURIZMUS.COM: Megalapítottuk a Hungary NEXT ország-márka-műhelyt

A Macesz Huszár Étteremben került megrendezésre a Hungary NEXT Ország-márka-műhely „Kick-off meeting”-je. Az eseményen közel 40 tag és érdeklődő jelent meg. A regisztráció után Bódis Gábor, a Hungary NEXT alapítója megtartotta az esemény rövid megnyitóját. Köszöntőjében kitért a turizmus jelentőségére és helyzetére, illetve a műhely feladataira.

turizmus.com/szallashely-vendeglatas/az-uj-magyarorszag-brand-megalkotasan-dolgozik-a-hungary-next-orszag-marka-muhely-1115529

NEXT PRESS - rólunk röviden, így ír a sajtó